3dePartij

3dePartij ondersteunt projecten uit de vredesbeweging in Israël en Palestina en wil een stem geven aan vredesactivisten van beide partijen die kiezen voor dialoog.

De naam 3dePartij verwijst naar de overtuiging dat wij van hieruit, als derde partij, een belangrijke rol kunnen spelen in conflicten waarbij bevolkingsgroepen – zoals in het Midden Oosten – vastzitten in een soort deadlock.

3dePartij is een privé-initiatief van 5 personen: Karin Heremans (directrice Koninklijk Atheneum Antwerpen), Mohammed Filali (hoofddocent islam Koninklijk Atheneum Antwerpen), Professor Rik Coolsaet (UGent), Simone Susskind (mensenrechten- en vredesactiviste) en Lukas Pairon (directeur muziekensemble Ictus en Music Fund).

In samenwerking met de Provincie Antwerpen, Toneelhuis, Monty en Samenlevingsopbouw Antwerpen.

Publieke ontmoetingen

Sinds het najaar van 2009, en drie jaar lang (tem 2012), nodigt 3dePartij regelmatig vertegenwoordigers van de Israëlische én Palestijnse vredesbeweging die kiezen voor dialoog uit naar Antwerpen. Zij lichten hun initiatieven en hun kijk op de zaak toe in scholen en verenigingen, en ook telkens in de zalen van Toneelhuis en Monty.

Sinds oktober 2009, nodigde 3dePartij al vijf groepen uit: Physicians for Human Rights, MachsomWatch, Combatants for Peace, Shministims en Parents Circle.

Dit komende seizoen staan er nog vier ontmoetingen op het programma.

Popular Committees for non-violent resistance
Maandag 29 november, 20u Toneelhuis - Bourla (uitzonderlijk in de zaal, niet op zolder!)

Popular Committees for non-violent resistance is een kleine Palestijnse beweging (begonnen in de dorpjes Bil'in en Al-Ma'sara, en ondertussen al een netwerk van 16 dorpen) die er uitdrukkelijk voor kiest om via allerlei vormen van geweldloos verzet op te komen tegen de muur en de bezetting van Palestijns gebied. Ze organiseren hun acties samen met Joods-Israëlische vredesactivisten, die hiervoor de Westelijke Jordaanoever intrekken; ze zijn dus niet bang om uitgemaakt te worden voor ‘collaborateurs’.

Mahmoud Zwahre en Iyad Burnat, 2 Palestijnen, zitten het debat voor:
Mahmoud ZWAHRE: burgemeester van het dorpje Al-Ma'sara (vlakbij Bethlehem).
Iyad BURNAT: uit het dorpje Bil'in (vlakbij Ramallah).

Maandag 29 november, 20u – Toneelhuis (Bourla - zaal) - toegang gratis - in het Engels Dinsdag 30 november, 14u en 20u – CC 't Pleintje in Deurne (Sint-Rochusstraat 106, Deurne)

www.popularstruggle.org
www.toneelhuis.be

RECHTSTREEKSE WEBCAST
De ontmoeting Toneelhuis wordt ook gefilmd en live uitgezonden over het net. Kan je er niet bij zijn in de Bourla? Log dan op 29 november tegen 20u in en neem deel aan de discussie.
www.ustream.tv/user/toneelhuis

KNACK interview
De vertegenwoordigers van Popular Committees gaan ook in gesprek met het weekblad KNACK. Dit gesprek wordt gepubliceerd op 24 november 2011. www.knack.be

De ontmoetingen in scholen
De ontmoetingen vinden plaats op 29 en 30 november in het Atheneum van Merksem en het Atheneum van Antwerpen (Rooseveldplaats).

En verder

10 januari 2010, 20u – Toneelhuis (Bourlazolder)
Rabbis for Human Rights
www.rhr.org.il

15 maart 2010, 20u30 – Monty
The Peres Center for Peace
www.peres-center.org